zupnija.polensak.com        
 
 
Domov O župniji O cerkvi Sv. maše Povezave Kontakt
 
 

"Nosite bremena drug drugemu in tako boste izpolnili Kristusovo postavo."

Nova zaveza, sv. Pavel

 
 
M e n i
Duhovna misel
Verouk
Bralci božje besede
Krašenje in čiščenje cerkve
Cerkveni zbori
Župnijska Karitas
Župnijski svet
Gospodarski svet
Galerija fotografij
Misli za dušo
Aktualno
Dnevna božja beseda
Aktualno    
 

"VELIKONOČNO PISMO 2014"

ŽUPNIJI SV. LOVRENC - JURŠINCI IN SV. MARIJA - POLENŠAK - april 2014
Duhovnik-župr.: Dušan Todorovič, GSM 041/830-649,  E-mail: dusan.tod@gmail.com         

Spoštovani bralec-ka tega pisma. Postni čas nas vabi, da bi sprejeli in uporabili »MOČ VERE«! Danes v mnogih ljudeh vlada posebna praznina, ki je nastala s pomanjkanjem vrednot in poraja nove strahove, nove negotovosti in stiske. Zdi se, da človek tehnično, na zunaj, postaja vsemogočen. Zmore vse – pa tudi sme vse? Danes pogosto prihaja do pomanjkanja zaupanja, pomanjkanja popolnega zaupanja vase, v sočloveka in tudi v Boga! Brez Boga je vse v človeku in okrog njega zlagano, neresnično, lažno… afere na afere. Prisluhniti bi morali svoji duši, ki je prostor za Boga. Dušo bi morali napolniti s trdno, Božjo Ljubeznijo, ki se je ne da kupiti, izsiliti, priboriti, ampak jo je potrebno od Boga sprejeti s pomočjo iskrene VERE, ki ima to moč! Po neki stari legendi je hotel hudič prodati vse svoje orožje, ki ga je uporabljal, da bi premagal ljudi: sovraštvo, nevoščljivost, jezo, maščevanje, prevaro, prazno govorjenje in še drugo orožje teme. Vsak kos je imel ceno. Ob strani je ležalo preprosto orožje. Videti je bilo, da je zaradi pogoste rabe že zelo zdelano. In cena je bila veliko višja kot za vse ostalo orožje. Hudič je razložil: to orožje se imenuje malovernost in dvom. In cena je visoka, ker je bilo to orožje najuspešnejše, bolj kot vse drugo. S tem orožjem sem si utiral pot k srcem ljudi, ki jih drugače nisem mogel osvojiti. Poglej, mali hudiček, kako je že obrabljeno! Malo ljudi ve, da malovernost prihaja od mene.
Maloverne imenuje Jezus svoje učence, ko polni strahu in dvoma vpijejo na pomoč, naj jih reši. Kot takšne so se učenci izkazali v Getsemaniju, ko primejo Jezusa, in na začetku njegovega trpljenja. V svojem strahu so zbežali. Vstali Jezus graja učenca na poti v Emavs, da sta nespametna in počasna v srcu, da bi verovala v novo življenje in v zmago nad smrtjo. Malovernost in strah je prevzel pričevalce veselega oznanila, ki so se po vnebohodu polni hrepenenja in hkrati strahu zaprli, dokler niso prejeli obljubljenega Duha tolažbe in moči. V malovernosti vidi človek le še samega sebe, svojo lastno slabost in nezadostnost, pada iz enega strahu v drugega, postaja nesposoben za delovanje in za tveganje. Moč vere se kaže tam, kjer veren človek in kristjan ne more več računati in preračunavati, kjer se račun njegovega življenja več ne izide, kjer ga obdajata samo še tema in dvom. Ko v takšnih situacijah človek svoje bivanje mirno in zaupljivo izroči v Božje dlani, takrat veruje in popolnoma zaupa. Takrat človek prebudi Boga v barki svojega srca, ki mu pomiri viharje in strahove.
Avstralski letalec Hans Bertman opisuje v svoji napeti knjigi »Let v pekel«: 16 dni smo bili pogrešani, to je izgubljeni; nismo našli hrane in ne vode. Kaj bo z nami? Bomo ponoreli? Bomo umrli? Vendar želimo živeti, preprosto živeti! Zrl sem v neskončnost zvezdnatega neba, brez težkih misli sem opazoval utrinke. In takrat sem našel pot, edino pot: molil sem! V tišini noči sem izgovarjal besedo za besedo »Oče naš«, v tvoje roke polagam našo usodo, Gospod. V tistem trenutku sem prepoznal najpreprostejšo življenjsko resnico, ki jo mi, ljudje, tako dolgo zaman iščemo. In ta resnica je in jo kričim v svet: Ti, človek, v življenju potrebuješ le dve reči, voljo in vero! Storiti, kar je v tvoji moči, in zaupati v Gospoda, ki je ukazal viharju in morju, naj se pomiri – kot govori evangelij. Kdor vzame resno Jezusa v čolnu svojega življenja, tudi v viharjih, Njega, ki je vse krize človeškega bivanja izkusil in sedi na desnici Očetovi, in kdor na robu svojega življenja upira svoj pogled Nanj, ki mu ponuja svojo rešilno dlan in jo pogumno in zaupljivo poprime – tisti je kristjan.                     
Želim duhovno doživete in blagoslovljene Velikonočne praznike!         

Dušan Todorovič – duhovnik
na Polenšaku in v Juršincih

 

Največja odločitev

Največja odločitev
V življenju sta dva največja trenutka: ko smo rojeni in ko odkrijemo, zakaj smo rojeni. Ustvarjeni smo z razlogom – z božanskim namenom. Naša življenja niso napaka. Bog ima osebni načrt za vsakega izmed nas. Njegov namen v naših življenjih je lahko izpolnjen zaradi Jezusa Kristusa.
Življenje Jezusa Kristusa je prelomna točka zgodovine. Naš koledar je zaznamovan z Njegovim rojstvom. Kdo je ta človek iz majhnega mesta na Bližnjem vzhodu? Njegov prihod so preroki napovedali stotine let, preden je bil rojen. Mnogi veliki ljudje so bili rojeni, toda prihod nobenega ni bil objavljen vnaprej, razen ta – Jezusov. 
So Jezusovi privrženci govorili o Njem resnico? Dokaz, da je Kristus vstal od mrtvih je bil tako prepričujoč, da so zgodnji kristjani raje umrli, kot pa zanikali, da je Jezus Božji Sin.

Apostol Peter je bil ribič, ki je potoval z Jezusom več kot tri leta, poslušal Njegova učenja in opazoval Njegovo življenje. Peter je bil eden izmed prvih Jezusovih sledilcev in je postal eden izmed Njegovih najbližjih prijateljev. V pismu je Peter pozneje zapisal: »Ko smo vam oznanili moč in prihod našega Gospoda Jezusa Kristusa, nismo sledili vešče izmišljenim bajkam, ampak smo na lastne oči videli njegovo veličastje.«(2 Pt 1,16)


Peter je povedal, da nam Bog želi odpustiti in prinesti mir v naša življenja. Jezus Kristus odpira vrata do miru – do miru z Bogom in z drugimi. Drugi ljudje so grešili proti nam in mi smo grešili proti drugim ljudem. In sedaj lahko glede obojega nekaj naredimo – prosimo Boga, da nam odpusti naše grehe in odpusti drugim, ker so grešili proti nam.

Kristusovo življenje je poziv k odločitvi. Je bil On samo veliki učitelj in duhovni vodja? Ali pa je bil to, kar je trdil, da je – Božji Sin, ki ima moč, da odpusti greh in zagotovi večno življenje vsakomur, ki veruje vanj? Jezus je rekel: »Jaz sem pot resnica in življenje!«(Jn 14,6)

Življenje ima le dve poti in mi smo na eni izmed teh dveh. Ena vodi k smrti in večni kazni, druga pa k večnemu življenju.

Jezus Kristus je učil, da bo vsaka oseba večno obstajala. Apostol Pavel je zapisal rimskim kristjanom: »Plačilo za greh je namreč smrt; Božji milostni dar pa je večno življenje v Kristusu Jezusu, našem Gospodu.« (Rim 6,23) Prav tako je učil, da je rešitev od kazni za greh čisto enostavna: »Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen.« (Rim 10,9)
V svojih srcih mi vsi vemo, da smo grešili. Tudi če nismo nikoli brali Svetega pisma ali ne razumemo, kaj pomeni grešiti proti Bogu, lahko vemo, da smo grešniki, ker je Bog vsakega izmed nas ustvaril z vestjo. Vemo, česa nočemo, da drugi storijo nam. Nočemo, da kradejo naše imetje, nam lažejo ali so neprijazni do nas. Ko drugim storimo nekaj, česar nočemo, da bi se storilo nam, nam naša vest da vedeti, da smo naredili nekaj narobe.
Kazen za greh je smrt. Zaradi tega vsi ljudje umirajo. Toda pred 2000 leti je Jezus Kristus, Božji Sin, postal človek. 33 let je živel brez greha. Potem je bil ubit. Plačal je kazen za greh, ne da bi zagrešil zločin. Zaradi tega smrt nima moči nad Njim. Po treh dneh je vstal nazaj v življenje.

On je živ! In sedaj ponuja odpuščanje od grehov in dar večnega življenja vsem, ki ga prosijo zanj. Kristusa lahko sprejmeš kot Rešitelja sedaj, v tem trenutku. Ni ti potrebno biti v cerkvi ali na kakem posebnem mestu, ne rabiš pomoči duhovnika.

Moliš lahko sedaj, kjerkoli si. Bog posluša. S svojimi besedami Mu povej, da ti je žal za tvoje grehe in da želiš sprejeti Jezusa Kristusa za svojega Rešitelja in Gospoda. Prosi Boga, naj spremeni tvoje srce in življenje. On želi slišati Tvojo molitev. Lahko moliš sledečo molitev, toda samo izgovarjanje besed ni dovolj. Prihajati mora iz tvojega srca:  

Živi Bog vem, da sem grešil. Verujem, da je Tvoj Sin, Jezus Kristus, umrl in da je vzel kazen za moje grehe. Verujem, da je Jezus vstal od mrtvih in ima moč odpustiti moje grehe in spremeniti moje življenje. Prosim, odpusti mi. Pridi v moje življenje in me spremeni. Želim živeti za Tebe in slediti Tvojemu načrtu za moje življenje. Verujem, da si mi odpustil, in se Ti zahvaljujem, ker si slišal mojo molitev. V Jezusovem imenu! Amen!

Bog ti je odpustil, če si molil to molitev iskreno, iz vsega srca. Bog je vedel že pred tvojim rojstvom, da boš sprejel Njegovega Sina kot Rešitelja. Zdaj lahko začneš življenje, ki ga je On načrtoval zate! Korak za korakom te bo Bog vodil do tega, kar je izbral zate. Pokazal ti bo, kako naj živiš, in te vsak dan učil, da boš duhovno rasel in postal oseba, kakršno je On načrtoval.

 

 

 

 
       © Župnija Polenšak  |  Urednik: =Marian= Domov   |   O župniji   |   O cerkvi   |   Oznanila   |   Povezave   |   Kontakt  |